Babérlevél
www.mindmegette.hu 2005.11.10. 20:01
Ez az a fűszer, amelyet alighanem még az is ismer, aki soha életében nem járt konyha közelében, hiszen régen a dicsőség, a hírnév jelképe volt a belőle készített koszorú. Ma már nem készítenek babérkoszorút, de a konyhaművészetben igen előkelő helyet vívott ki magának ez a jellegzetes zamatú fűszernövény.
A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Egyes déli országokban (pl. Spanyolországban) hatalmas ültetvényeket láthat az utazó, amelyek illata már messziről érezhető. Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe. Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor egyébként is távolítsuk el a babérlevelet mindenféle ételből.
|