Curry
www.mindmegette.hu 2005.11.10. 19:59
Egyszerûen hihetetlen, hogy ez az Indiából származó fûszerkeverék mennyire népszerû és milyen finom! Szinte nincs olyan étel, amit meg ne bolondíthatnánk egy kevés - vagy éppen sok - curry-vel!
A curry fűszerkeverék, állandó alkotórészei: chili, mustármag, kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek. Egyes országokban más-más fűszerekkel is harmonizálják, de az alaprecept ugyanaz. A világon leggyakrabban az indiait használják, hiszen India a minőségi fűszerek hazája.
A XIX. században Közép-Amerikába bevándorolt hinduk az Antillákon is meghonosították. Ez a változat annyiban tér el az alapkeveréktől, hogy ánizsmagot és fahéjat is tartalmaz. Különleges, pikáns ízt érhetünk el a curry fűszerkeverék használatával. Soha ne a húsra szórjuk, hanem kevés olvasztott, langyos zsírban vagy olajban keverjük ki (kb. 1 kávéskanálnyit), és mint egy páccal, úgy kenjük be vele alaposan a sütésre kiválasztott húst, majd hűtőszekrényben hagyjuk állni 1–2 órát, hogy jól összeérjenek az ízek.
Curryszósz
Hozzávalók:
1 banán, 1 evőkanál curry, 2 dl natúr joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál durvára vágott földimogyoró
|
Elkészítés: A banánt meghámozzuk, villával összetörjük. Összekeverjük a curryvel, a joghurttal, a citromlével és a mogyoróval. |
|